Čiščenje “Game Changer” nege kože

aikon-barrier-safe-cleanser

Čiščenje – “Game Changer” nege kože

Dragocena bariera

Bariera kože je skrajno zunanja plast kože, ki je v stiku z okoljem ter predstavlja zaščito med telesom in okoljem. Sestavljena je iz lipidnega dvosloja ter dozorelih celic epidermisa, korneocitov. Zaščitno funkcijo bariere tvori interaktivna mreža mikrobioma, fizične, kemijske ter imunološke pregrade. Mikrobiom je kompleksen ekosistem, ki uravnava imunost kože ter preprečuje razrast škodljivih bakterij. Kemična pregrada vzdržuje vlago in ohranja kislo – mastni plašč na površini kože. Keratinociti in korneociti tvorijo fizično pregrado. Kožo ščitijo tako, da tvorijo čvrste povezave med celicami ter sodelujejo tudi pri imunskem odgovoru.

Imunska pregrada obsega prirojene in pridobljene imunske celice, ki zaznavajo signale za nevarnost.
Poškodbe proteinskih in lipidnih struktur bariere vodijo v motnje delovanja bariernih funkcij. Pojavijo se neželjena stanja na koži v začetni fazi kot preobčutljivost kože, rdečica, vnetje, luščeča koža, hiperpigmentacije ter pospešena razgradnja kolagena. V kolikor je bariera kože kronično poškodovana se lahko manifestirajo alergije v skrajnem primeru tudi bolj nevarne bolezni kože.

Vpliv čistilnih izdelkov na bariero

Z različnimi kozmetičnimi in estetskimi postopki neizogibno sprožimo poškodbe bariere z določenim ciljem in namenom. Takšna poškodba bariere je pričakovana in željena. Pogosto pa poškodbe bariere nastanejo neželjeno ter nezavedno. Sprožilci poškodb bariere so lahko različni dejavniki: fizične poškodbe, fizikalni (UV sevanje), kemični (čistilna sredstva, baze, kisilne), biološki (piki insektov, okužbe), posledice jemanja zdravil itd. Vsaka poškodba bariere željena ali neželjena zahteva obnovo barierne funkcije. Posledica neobnovljene in poškodovane bariere je prezgodnje staranje.

Med najpogostejše neželjene povzročitelje poškodb bariere sodi uporaba neustreznih čistilnih izdelkov pri dnevni rutini nege kože. Takšne poškodbe velikokrat nastajajo brez zavedanja, o nastanku le-teh. Daljša destabilizacija bariere vodi v hipereaktivost kože na zunanje dražljaje, nastanek hiperpigmentacij in kuperozne kože ter v poškodbe kolagena. Neustrezna izbira čistilnega sredstva za nego obraza in njegove učinkovine povzročajo kemično stimulirane poškodbe bariere.

Surfaktanti (surface active substance) ali površinsko aktivne snovi

Glavna učinkovina čistilnih sredstev so surfaktanti/penilci ali površinsko aktivne snovi. Penilci ali surfaktanti so tista učinkovina zaradi katere se izdelek peni ter omogoča čiščenje. Poleg dobrih čistilnih lastnosti imajo surfaktanti tudi izjemno dobre topne lastnosti, kar jim omogoča, da uspešno odstranijo (stopijo) maščobne nečistoče, ki zastajajo na površini kože.

Ravno (pre)dobre topne lastnosti surfaktantov so odgovorne za nastanek kemičnih poškodb na barieri povrhnjice, saj poleg raztapljanja oz. odstranjevanja neželjenih maščobnih nečistoč na povrhnjici kože, raztapljajo tudi epidermalne lipide in poškodujejo proteine vrhnjice. Zato je potrebno vsako čistilo izprati s kože ne glede na njegovo tehnološko obliko, bodisi, da gre za micelarno čistilo, peno, gel, mleko ali losion.

Večina surfaktantov povzroča iritacijo kože z neposrednim toksičnim delovanjem na celice (Effendy, I., & Maibach, Surfactants and experimental irritant contact dermatitis). Zato vplive surfaktantov na kožo obširno preučujejo mnoge znanstvene študije z in – vivo ter in – vitro testi.

Zein test

Zein in-vitro test je uveljavljen test, s katerim se določa moč delovanja surfaktantov. Test je dobil ime po proteinu koruze imenovanem zein, ki je po strukturi izjemno podoben keratinu, proteinu epidermisa kože. Osnova testa je topnost proteina zein v surfaktantu. Stopnja iritacije surfaktanta se določa glede na količino raztopljenega proteina v surfaktantu. Več, ko je proteina zein raztopljenega v surfaktantu, bolj surfactant iritira kožo in obratno. Za določanje stopnje iritacije se uporablja primerjava dveh najpogosteje uporabljenih surfaktantov v čistilcih: Sodium Lauryl Sulfatom in Cocamidopropyl Betainom, kot najmočnejšima iritantoma na eni strani ter deionizirano vodo, ki ne povzroča iritacij na drugi strani.

 

Formulacije Aikonovih čistilnih izdelkov vključujejo surfaktante, ki z Zein testom, dokazano ne povzročajo poškodb na barieri ter kože ne dražijo. Zaradi svoje 100% biorazgradljivosti, prispevajo k zmanjšanju odpadkov v naravnih vodah in morskih ekosistemih.

aikon-derma-systems.png

Poiščite izdelke Aikon ali se naročite na Aikon Dermadiagnostiko našem kozmetičnem salonu:

phone-cl 01 432 33 01
smartphone-cl 031 598 828
location-cl Masarykova cesta 14, Ljubljana
mail-cl info@cosmetic-line.si